7 Redenen om vaker bleekselderij te eten (+ receptideeën)

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kunt gebruiken in de keuken. Het zorgt voor vochtafdrijving, is goed voor een gezonde spijsvertering en kan je zelfs helpen wanneer je wilt afvallen.

Het mooiste van alles is dat deze groente ook nog eens heerlijk smaakt. Ben je benieuwd naar de vele voordelen van selderij? Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte!

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Bleekselderij stengels, heel gezond

Wat is bleekselderij?

Het is een groente met lange, lichtgroene stengels. Deze zijn afkomstig van de selderijplant.

Bleekselderij rauw eten kan hartstikke goed. Maar je kunt de stengels ook verwerken in warme gerechten.

Al eeuwenlang worden de stronken gegeten. Er is zelfs bewijs dat de plant al in het jaar 850 voor Christus gegeten werd.

Oorspronkelijk komen de stronken uit het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig wordt de groente ook gewoon in Nederland verbouwd.

Doordat het in kassen gekweekt kan worden, kun je er het hele jaar van genieten. De stengels zijn van juli tot september in het seizoen.

De smaak van bleekselderij kan als grote kwaliteit gezien worden. De groente is heerlijk fris, maar heeft tegelijkertijd een kruidige smaak. Daardoor is het een goede smaakmaker voor verschillende gerechten. Bovendien is het een smakelijke snack voor tussendoor.

Is bleekselderij gezond?

Is bleekselderij goed voor je? Jazeker! Er zitten allerlei gezonde voedingsstoffen in, zoals vitamines, mineralen en vezels.

Tegelijkertijd krijg je per 100 gram slechts 14 calorieën binnen. Dit maakt bleekselderij een caloriearme snack. Een ideale keuze wanneer je verantwoord wilt snacken!

Vitamines 

De stengels bevatten grote hoeveelheden van de volgende vitamines:

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...je met 100 gram al meer dan een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnenkrijgt?

Mineralen 

Ook mineralen zijn volop aanwezig in de bladstelen. Dit zijn de belangrijkste:

Kom met rauw bleekselderij met veel vezels

Vezels 

Wanneer je de groente eet, krijg je relatief veel vezels binnen. De stengels bevatten 1,1 gram vezels per 100 gram.

Het is belangrijk om veel vezels binnen te krijgen, want die stimuleren een gezonde spijsvertering en zijn goed voor je hart en bloedvaten.

Is bleekselderij goed om af te vallen? Ja! De vezels zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel. Je kunt je honger er goed mee stillen. 

Afvallen is een verstandig idee wanneer je een te hoog BMI hebt. Hoe bereken je je BMI? Gebruik daarvoor onze handige tool.

7 Voordelen van bleekselderij

Het is duidelijk dat de groene bladstelen rijk zijn aan goede voedingsstoffen, maar wat doet bleekselderij voor je lichaam?

Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van de frisse groente.

Voordeel 1: Vochtafdrijvend 

Het mineraal kalium zorgt ervoor dat het lozen van urine versnelt. Dat is vooral prettig wanneer je vocht vasthoudt. Bijvoorbeeld op warme dagen of wanneer je net gesport hebt.

Voordeel 2: Ontstekingsremmend 

Verschillende vitaminen in de stelen zijn antioxidanten. Dit zijn stofjes die vrije radicalen in je lichaam bestrijden, die ook vrijkomen tijdens een ontsteking.

Door de vrije radicalen te vernietigen, kunnen ontstekingsklachten ook verminderen. Tegelijkertijd kan het ontstekingen helpen voorkomen doordat het je afweersysteem versterkt.

voordeel bleekselderij beter humeur

Voordeel 3: Beter humeur 

Selderij zorgt ervoor dat je emoties stabieler zijn, wat vooral met je bloedsuikerspiegel te maken heeft.

Deze groente houdt je bloedsuikerspiegel in balans, waardoor er minder grote schommelingen zijn. Het resultaat? Een beter humeur.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voordeel 4: Meer energie 

Er zijn verschillende redenen waarom selderij voor extra energie zorgt. Zo word je gehydrateerd door het hoge vochtgehalte van deze groente, waardoor je je energieker voelt.

Tegelijkertijd zorgen de mineralen ervoor dat je lichaam makkelijker voedingsstoffen opneemt. Hierdoor krijg je automatisch meer energie.

Voordeel 5: Gezonde hersenen 

Volgens wetenschappers zitten er stofjes in de stronken die de functie van je hersenen kunnen verbeteren. Ze zorgen er niet alleen voor dat je meer concentratievermogen hebt, maar verbeteren ook je geheugen.

Voordeel 6: Gezonde urinewegen 

Doordat selderij vochtafdrijvend werkt, zorgt het ook voor gezonde urinewegen. Dat komt goed van pas wanneer je bijvoorbeeld een blaasontsteking hebt.

Doordat er constant vocht wordt afgevoerd, kan de ontsteking ook makkelijker afnemen.

Voordeel 7: Betere spijsvertering 

De vele vezels in de groente zijn ontzettend goed voor je spijsvertering. Ze stimuleren de werking van de darmen en werken tegen een opgeblazen gevoel

Tegelijkertijd bevatten de stengels een stofje dat de maagwand versterkt en voor een goede aanmaak van maagzuur zorgt.

Tip

Wil je het vochtafdrijvende effect van selderij versterken? Drink dan ook veel water op een dag. Dit stimuleert de doorstroom van urine en voorkomt dat je vocht vasthoudt.

Zo snijd je bleekselderij

Kun je niet wachten om deze groente in je gerechten te verwerken? Wacht dan nog heel even! Want het is vooraf handig om te weten hoe je deze het best snijdt. Ik leg het je uit. 

Snijd eerst een stukje van de onderkant weg en pluk vervolgens de bladeren van de stengels. Nu kun je de bladstelen wassen.

Harde draden kunnen de stronken vezelig maken en wellicht lastiger te kauwen. Je verwijdert deze door bij iedere stengel een topje voorzichtig in te snijden. Trek het topje van de stengel af en je ziet dat ze vanzelf meekomen.

Nu kun je de bleekselderij snijden zoals jij dat wilt: in blokjes, schijfjes of reepjes. Daarna is het tijd om dit frisse ingrediënt in allerlei lekkere gerechten te verwerken.

Verschillende manieren om bleekselderij te eten

De groente is duidelijk goed voor je, maar hoe eet je bleekselderij? Het goede nieuws is dat je werkelijk alle kanten op kunt met deze veelzijdige groente!

Je kunt de frisse smaakmaker koken of verwerken in salades. Maar ook bleekselderijsap is super populair.

Er bestaan veel recepten met bleekselderij. Hieronder geef ik je alvast wat inspiratie.  

Bleekselderijsalade met walnoten en appel

Salades

Selderij past bij vrijwel iedere salade, maar een combinatie met appels, rozijnen en walnoten is een klassieker.

De groente smaakt ook lekker in combinatie met komkommer, witlof en honing-mosterdsaus.

Wil je wat extra eiwitten aan de salade toevoegen? Kies dan voor gerookte kip.

Tip

Met salades kan je eindeloos mixen en matchen. Heb je een recept waar je wat extra knapperigheid en kruidigheid aan toe wilt voegen? Dan is selderij een goede keuze.

bleekselderijsoep in kom

Soep

Bleekselderij koken is een goed idee. Zo kun je namelijk heerlijke soep maken.

De stronken worden in veel soepen als basis gebruikt, zoals heldere groentesoep. 

Ik zal je vertellen hoe je gemakkelijk zelf bleekselderijsoep maakt.

Bak wat ui, knoflook, aardappelen en selderij aan in een grote soeppan. Blus dit na vijf minuten af met bouillon en laat dit minstens 15 minuten koken. Doe er dan nog wat peper doorheen en pureer dit met een staafmixer.

En voilà, je hebt heerlijke bleekselderijsoep.

Rauw als snack

Het grote voordeel van selderij is dat het een ontzettend makkelijke snack is. Bewaar een paar stengels in je tas en geniet ervan op een rustig moment.

De knapperige textuur en frisse smaak zijn net even wat anders dan je van komkommer of wortel gewend bent.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Selderij smaakt extra lekker met een beetje pindakaas en rozijnen erbij. Deze snack wordt ook wel "ants on a log" genoemd.

Bleekselderijsap en smoothie

Als sap

Steeds meer mensen zweren bij een shotje bleekselderijsap in de ochtend.

Je krijgt dan een boost vitaminen, mineralen en vocht binnen. Hierdoor kun je je de rest van de dag beter gaan voelen.

Wil je bleekselderijsap zelf maken? Dit kan op twee manieren.

Zo kun je hele stronken door de sapcentrifuge halen. Heb je alleen een blender? Snijd de stelen dan in stukken, doe er een beetje water bij en blend dit op de hoogste stand.

Hoeveel stengels bleekselderij per dag?

Ook van de meest gezonde dingen kan je te veel eten. Een overdaad aan de groente kan juist weer averechts werken voor je spijsvertering, aangezien je grote hoeveelheden vocht en vezels binnenkrijgt.

Dit komt alleen voor wanneer je buitenproportioneel veel van de stronken eet. Een paar stengels per dag is geen enkel probleem en juist een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon!

Kan bleekselderij helpen bij het afvallen?

Doordat bleekselderij weinig calorieën bevat is het een goede snack wanneer je makkelijk wilt afvallen. Je krijgt gezonde voedingsstoffen binnen en voelt je vol dankzij de vezels. Je kan deze groente natuurlijk ook gebruiken om salades of soepen te vullen.

Zo geniet je langer van een verzadigd gevoel, zonder ongezonde toevoegingen of onnodig veel calorieën. Gebruik de stengels alleen als toevoeging op je voedingspatroon en niet als complete maaltijdvervanger. Zo voorkom je ondervoeding.

Tip

Heb jij snel trek in een snack tussen de maaltijden door, omdat je bijvoorbeeld aan intermittent fasting doet? Dan zijn stukjes bleekselderij met een magere dip een verantwoord tussendoortje.

Bleekselderij thuis kweken

Zo kun je zelf bleekselderij kweken

Wist je dat je het stronkje van je selderij goed kunt benutten? Hiermee kun je de frisse groente zelf kweken!

Dit doe je door een afgesneden stronk in een vaasje met water te leggen. Wacht vervolgens een paar dagen.

Je ziet langzaam maar zeker wortels tevoorschijn komen. Zijn er een paar lange, sterke wortels? Verplaats de stronk dan met wortels en al naar een diepe pot met potgrond.

Deze zet je het beste in juni buiten, waarna je in juli of september je eigen stengels kunt oogsten.

Conclusie

Het is absoluut de moeite waard om bleekselderij toe te voegen aan je eetpatroon. De stengels bevatten namelijk veel vezels, vitamines en mineralen en weinig calorieën. Kortom: de ideale voedzame snack!

Het leuke van de groente is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt deze verwerken in soep en salades. Maar ook rauw of als sap doen de stronken het goed.  

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Het rawfood dieet - rauw eten

Het rawfood dieet - rauw eten

Rawfood is op dit moment erg hip. De sap- en saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de  grond. Het lijkt wel als...

Urine-incontinentie bij volwassenen (vrouwen & mannen)

Urine-incontinentie bij volwassenen (vrouwen & mannen)

Urine-incontinentie is nog steeds een taboe voor veel mensen. Wanneer mensen er last van hebben zullen ze in veel gevall...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Koolrabi Gezond

5 Belangrijkste redenen om vaker koolrabi te eten (inclusief bereidingstips)

Als je nog niet bekend bent met de smaak en vele toepassingen van koolrabi, lees dan snel verder. In dit artikel lees j...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

De Gezondheidsvoordelen en Toepassingen van Rabarber

De Gezondheidsvoordelen en Toepassingen van Rabarber

Rabarber (wetenschappelijke naam Rheum rhabarbarum) is van oorspronkelijk Aziatisch. De groente staat bekend om de rode ...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

Lees wat je gemist hebt

13440 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'