Wanneer ben je obese?

Of je wel of geen obesitas hebt, bereken je door middel van je BMI (Body Mass Index). Dit is de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Er zijn online tools te vinden om je BMI te berekenen.

Op ons platform vind je uiteraard ook een BMI bereken tool. Als je BMI tussen de 30 en de 40 is, ben je obese.

Obesitas, ook wel ernstig overgewicht

Wat is obesitas?

Obesitas is ernstig overgewicht dat verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Het wordt gezien als een chronische ziekte waarbij een buitengewone hoeveelheid vet zich ophoopt in het lichaam.

Let op! Bij de volgende groepen mensen zijn er afwijkende richtlijnen voor het berekenen van de BMI:

 • Baby’s
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven
 • Ernstig zieke personen
 • Krachtsporters en atleten
 • Volwassenen van 74 jaar of ouder
 • Mensen van Aziatische afkomst

Als je BMI tussen de 25 en 30 ligt, heb je overgewicht. Ligt je BMI tussen de 30 en de 40? Dan ben je obese. Een BMI hoger dan 40 betekent morbide obesitas.

Het verschil tussen overgewicht en obesitas is dus het vetgehalte in je lichaam, dat is bij obesitas hoger dan bij overgewicht en bij morbide obesitas hoger dan bij obesitas.

Obesitas cijfers Nederland

Van de volwassen Nederlanders had in 2020 de helft matig of ernstig overgewicht en 13,9 % had obesitas. Er zijn meer mannen met overgewicht dan vrouwen. Bij obesitas is dat andersom: meer vrouwen dan mannen hebben er last van.

Gevaren van overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas brengen een hoop gezondheidsrisico’s met zich mee. Je hebt een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een beroerte en diabetes.

Ook wordt obesitas in verband gebracht met verschillende soorten kanker. Een verhoogde kans op deze aandoeningen is al aanwezig als je alleen overgewicht hebt. Je hoeft dus niet obese te zijn om in de risicogroep te vallen.

Oorzaken van overgewicht en obesitas

Obesitas kan meerdere oorzaken hebben. Die oorzaken kunnen te maken hebben met voeding, medisch van aard zijn, of allebei. We zetten ze even op een rij:

 • Voeding Als het om voeding gaat is de basis simpel: je krijgt meer kilocalorieën binnen dan dat je verbrandt. Vaak zijn die calorieën afkomstig van voedsel dat veel verzadigde vetten en/of vrije suikers bevat. Onder de verzadigde vetten vallen bijvoorbeeld gebak, cake, koekjes, vette vleessoorten en volle zuivelproducten.

  Vrije suikers zijn suikers die worden toegevoegd aan voedsel en dranken en suikers die van nature bestaan in vruchtensap, honing, stroop en siroop. Let dus goed op hoeveel je van deze voedingsmiddelen eet.

 • Lichaamsbeweging Naast gezonde voeding is regelmatige lichaamsbeweging heel belangrijk. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je per week 2,5 uur aan lichaamsbeweging doet, bijvoorbeeld fietsen, stevig wandelen of zwemmen, zit je al goed.

  Meer beweging is natuurlijk nog beter! Kinderen hebben het meeste baat bij een uur lichaamsbeweging per dag.

 • Medisch Er zijn ook medische oorzaken van obesitas. Een daarvan is genetische aanleg, het kan namelijk dat obesitas in je familie voorkomt.

  Een andere medische oorzaak kan het syndroom van Cushing zijn. Mensen met deze aandoening hebben te veel van het stresshormoon cortisol in hun lichaam. Daardoor hebben ze meer vet op hun buik en in hun nek, zijn de armen en benen relatief dun en hebben ze minder spierkracht.
Kind met obesitas

Obesitas onder kinderen

In Nederland had 14,7 % van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar overgewicht, waarvan 2,5 % obesitas. Van de kinderen rond de twee jaar heeft 0,8 % matig of ernstig overgewicht.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen met obesitas opgroeien tot volwassenen met obesitas. Bovendien is er een grote kans dat ze op jonge leeftijd aan obesitas gerelateerde aandoeningen ontwikkelen.

Wist je dat...

...tussen 1975 en 2016 het aantal kinderen tussen de 5 en 19 jaar met overgewicht of obesitas wereldwijd maar liefst is verviervoudigd?

Oorzaken bij kinderen

Bij één op de vijf kinderen met obesitas zijn er uiteenlopende medische oorzaken aanwijsbaar. Bij de ene groep kinderen is de oorzaak genetisch, bij een andere komt het door medicijngebruik en bij weer een andere is opgelopen hersenschade de oorzaak [5].

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, MSc Exercise Science and Health Promotion, Initiatiefnemer van gezondeten.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

MedischMedisch

Heeft een obese persoon ook meer en vaker honger?

Obesitas is een chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding...

MedischMedisch

Wat is obesitas?

Door een calorieoverschot in je eetpatroon ontwikkel je overgewicht en uiteindelijk obesitas. Je krijgt dus meer calorie...

MedischMedisch

Hoe laat ik mijn peuter gezond eten wanneer hij eten weigert?

Vanaf het tweede levensjaar komen kinderen in de peuterpuberteit. Dit wordt ook wel de nee-fase genoemd. Hierin ontdekke...

VoedingVoeding

Wanneer is een Parmezaanse kaas authentiek?

Echte Parmezaanse kaas wordt gemaakt volgens traditionele receptuur. Deze harde kaas is afkomstig uit Italië (in de buur...

Gezond levenGezond leven

Wanneer is afvallen ongezond?

Afvallen wanneer je overgewicht hebt draagt bij een goede gezondheid. Maar in sommige gevallen is gewichtsverlies rondui...

Toon meer (503)