Welke groentensoorten zijn er?

Welgeteld bestaan er acht groentesoorten:

  • Bladgroenten: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, postelein
  • Kiemgroenten: taugé, alfalfa, tuinkers
  • Koolsoorten: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi
  • Stengelgewassen: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber, bamboe
  • Uien: ui, knoflook, bosui, prei
  • Vruchtgroenten: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok
  • Wortel- en knolgewassen: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich
  • Overige groenten: witlof, paddenstoelen, champignons en de groenten die botanisch gezien vallen onder de peulvruchten: doperwten, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen
Officieel gezien vallen (zoete) aardappelen, andere knolgewassen en peulvruchten niet onder de noemer groente vanwege de afwijkende voedingswaarden.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat zijn de functies van de lever?

Sabrina Porru
Een zeer belangrijk orgaan in het lichaam dat vele functies vervuld is zonder enige twijfel de lever. Dit veelzijdige orgaan bevindt zich rechtsboven ...
Diëten +1

Welke voeding helpt bij hormonale schommelingen?

Sabrina Porru
Helaas bestaan er geen wondervoedingsmiddelen waarmee hormonen zomaar weer in balans kunnen worden gebracht. Naast onder andere het voedingspatroon dr...

Is het plastic omhulsel van een voedingssupplement gevaarlijk?

Sabrina Porru
Een capsule is een omhulsel welke vaak gemaakt wordt van gelatine en waarin de voedingsstoffen afgepast zijn zodat deze door de gebruiker kan worden i...

Wat kan je beter wel en niet eten bij PDS?

Desiré van der Kruk
Welke voedingsmiddelen klachten geven bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) verschilt per persoon. Veel voorkomende food triggers zijn koolsoorten, ...

Waarom vinden we weinig vitamine informatie op etiketten?

Rabia Kechouh
De belangrijkste reden dat de meeste voedingsmiddelen geen informatie over het vitaminegehalte bevatten, is omdat het niet wettelijk verplicht is om d...
Toon meer (235)
Volg ons