Vitamines, mineralen, omega-3 vetten en polyfenolen
Onze hersenen hebben veel energie nodig; maar liefst 20% van onze energie-inname gaat naar de hersenen. Naast energie hebben de hersenen ook vitamines, mineralen, omega 3-vetten en polyfenolen nodig. De belangrijkste vitamines voor de hersenen zijn vitamine C, vitamine E en B-vitamines.
Vitamine C en E hebben onder andere een functie als antioxidant, wat inhoudt dat ze vrije radicalen wegvangen. Vrije radicalen zijn stoffen die bij te hoge waarden schadelijk kunnen zijn voor je cellen en weefsels. Polyfenolen hebben, net zoals vitamine C en E, een antioxidantwerking. De B-vitamines en omega 3-vetten stimuleren een goede communicatie tussen de hersencellen. Vitamines, mineralen, omega 3-vetten en polyfenolen kunnen de hersenen dus ondersteunen om jong en gezond te blijven.
Mediterrane voedingspatroon
Het Mediterrane voedingspatroon staat bekend om de relatief hoge inname van groenten, fruit en (vette) vis. Hierdoor bevat het voedingspatroon veel vezels, antioxidanten en onverzadigd vetten, terwijl het voedingspatroon juist laag is in verzadigde vetten. Vanuit een aantal onderzoeken lijkt het Mediterrane voedingspatroon het risico op cognitieve achteruitgang te kunnen verkleinen.
Voedingsmiddelen voor gezonde hersenen
- Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli
- Vette vis, zoals zalm, makreel of haring
- Verschillende soorten bessen, zoals frambozen, blauwe bessen en bramen
- Noten, voornamelijk boomnoten zoals walnoten en amandelen