Wat maakt havermout gezonder dan rijst of andere koolhydraten?

Wat maakt havermout gezonder dan rijst of andere koolhydraten?

Havermout, ofwel, oatmeal is een ontzettend populair product. Maar waarom eigenlijk? Havermout is een graansoort. De meeste graansoorten zijn rijk aan koolhydraten en gluten en zijn vaak bewerkt. Havermout is onbewerkt, bevat geen gluten (van nature) en bevat naast koolhydraten ook veel vezels. Daarnaast bevat het ook wat eiwitten, gezonde vetten, vitamines (B1) en mineralen (ijzer, zink, magnesium). Een ander bijkomend voordeel is dat havermout relatief weinig suikers bevat, zeker wanneer je het vergelijkt met andere koolhydraten (zoals rijst en pasta). Plus het bevat veel complexe (goede) koolhydraten, waardoor je suikerspiegel geleidelijk stijgt en je geen extreme pieken en dalen hebt. Een heel veelzijdig product dus.

Voedingswaarden

100 gram havermout bevat:

  • 373 kcal
  • 12,8 gram eiwitten
  • 60,7 gram koolhydraten
  • 7,3 gram vetten
  • 7,3 gram vezels

Gezondheidsvoordelen

Doordat havermout veel goede koolhydraten en voedingsvezels bevat zorgt het ervoor dat je langdurig verzadigd bent. Hierdoor eet je minder en verklein je het risico op het ontwikkelen van overgewicht, obesitas en diabetes. Daarnaast zou het eten van havermout helpen bij het verbeteren van je cholesterolwaardes. Zo zou het betaglucan, een stofje dat in havermout zit, helpen om het LDL-cholesterol (de slechte soort) te verlagen.

Nadelige effecten van havermout?

Sommige mensen staan sceptisch tegenover het gebruik van havermout, omdat het fytinezuur bevat. Deze stof wordt een anti-nutriënt genoemd. Een anti-nutriënt is een stofje dat planten van nature in zich hebben en dat moet voorkomen dat ze opgegeten worden. Wanneer je teveel fytinezuur binnenkrijgt, kan dit ertoe leiden dat de opname van bepaalde voedingsstoffen belemmerd wordt.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

The American Journal of Clinical Nutrition, Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan (link)

BMC, The role of meal viscosity and oat β-glucan characteristics in human appetite control (link)

Voedingscentrum (link)

Taylor Francis online, Proteins in Oats; their Synthesis and Changes during Germination: A Review (link)

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voedingsstoffen

Is rijst een gezonde bron van koolhydraten?

Ja, rijst is gezonde bron van koolhydraten. Rijst staat in de Schijf van Vijf als bron voor goede voedingsstoffen. Zilvervlie...

Voedingsstoffen

Waarom is havermout zo'n goed ontbijt?

Havermout is een goed ontbijt omdat het veel vezels, koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen bevat. Het is een gezon...

Producten

Wat zijn goede alternatieven voor rijst?

Rijst is een graansoort die in grote delen van de wereld als belangrijkste voedingsbron dient. Na het oogsten wordt rijst uit...

Producten

Welke rijstsoort kan ik het beste kiezen?

Rijst is afkomstig van een bepaald grassoort en wordt al eeuwenlang verbouwd en geconsumeerd. Wereldwijd zijn er wel meer dan...

Producten

Hoe ongezond is sushi?

Het basis bestanddeel van veel sushi is kleverige rijst dat wordt aangevuld met groenten, (rauwe) vis of ei die tussen of op ...

Toon meer (1127)
Volg ons
Simpel en eenvoudig gezonder eten?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang ons e-book gratis.

Gezondeten e-book